Sunday 27 January 2008

Kärnkraft????

Jag läste på text-för ett tag sen att 50% av Sveriges befolkning gillar kärnkraft och gärna ser att man bygger ut denna.
Själv kan jag bara konstatera att folk glömmer jävligt fort idag är det visst ingen som kommer ihåg vad som hände i Tjernobyl på 80-talet. Då gick iallafall en reaktor åt helvete och 180000 människor fick evakueras från dom närmsta byarna.
Bär och svamp blev pga av strålningen farlig att äta över hela norra europa.
I området kring Tjernobyl föds fortfarande barn med missbilningar.
Detta berodde på ett handhavande fel samt att man skulle göra något slags test på denna reaktor.
Men detta kan ju inte hända i Sverige, våra kärnkraftverk är ju så säkra och personalen är ju så välutbildad påstår kärnkraftpositiva, ja eller hur!!!! Jag tycker det verkar som varje gång SKI (Statens kärnkraftinspektion) gör ett besök på någon av våra anläggningar så hittar dom alltid något som är skapligt allvarligt. Dessutom har man fortfarande inte löst var man ska slutförvara avfallet.
Denna fråga är rätt så allvarlig på SKIs hemsida står att läsa att avfallet avger radioaktiv strålning i flera 1000 år.
Min mening är att man snarast möjligt bör avveckla kärnkraften så snart det finns bättre alternativ alltså inte ersätta med inporterad kolkraft.

Nedan är saxat från Greenpeace hemsida....
Semipalatinsk, Kazakstan På forskningsinstitutet för strålningsmedicin  finns en stor samling foster och dödfödda barn med olika defekter. I  det här starkt förorenade området har strålningen orsakat genetiska  mutationer och allvarliga missbildningar. Rädsla för medfödda  sjukdomar i kombination med social och ekonomisk misär leder till  många aborter. För varje barn som föds går det två aborter.

Semipalatinsk, Kazakstan På forskningsinstitutet för strålningsmedicin finns en stor samling foster och dödfödda barn med olika defekter. I det här starkt förorenade området har strålningen orsakat genetiska mutationer och allvarliga missbildningar. Rädsla för medfödda sjukdomar i kombination med social och ekonomisk misär leder till många aborter. För varje barn som föds går det två aborter.

Förstora bild

Det har nu gått 20 år sedan Tjernobyl blev känt som den kärnkraftsolycka som drabbade miljoner människor i västra Ryssland, Ukraina och Vitryssland. Katastrofen släppte ut hundra gånger mer strålning än atombomberna över Hiroshima och Nagasaki. Idag, tjugo år senare, fortsätter mardrömmen för tusentals människor.

Effekterna av Tjernobyl kommer att prägla människors liv i generationer framöver. Ändå tycks det som om vi redan ser olyckan som en del av det förflutna, glömmer vad radioaktiv strålning har för effekt på människors liv och koncentrerar oss på siffror och statistik.

Oberoende forskare och ekonomer vet att kärnkraft är den dyraste tillgängliga energikällan vi har, om man räknar med vad det kostar att bygga, driva och stänga en kärnkraftsanläggning. Det finns fler kostnader att ta hänsyn till: försäkringar och kostnader för potentiella olyckor, respektive slutförvaringen av det radioaktiva avfallet - ett problem som ännu inte är löst.

Kärnkraft är inte lösningen på klimatfrågan. De subventioner som krävs för att driva kärnkraftverken underminerar utvecklingen av förnyelsebara energikällor, som är den hållbara lösningen för att komma till bukt med klimatförändringarna. Allt detta är fakta.

Men ingen ekonomisk analys kan räkna ut kostnaderna för genetiska skador. Bara de drabbade kan berätta om det verkliga livet efter kärnkraftskatastrofen.

1 comment:

Fredrik said...

Det visade sig att den siffran, 50% var påhittad. DN skrev det dock inte fören efter 12 dagar. Borgarna är sig lika. 8)

Besökare

Totalt antal besökare:
Antal besökare den här månaden:
Antal besökare den här veckan:

Räknaren startade den 27 april 2008