Thursday 8 September 2011

Boendet i Boden....

.....eller Norrlandsvistelsen del 1: Jag och några andra lite märkliga individer av arten homosapiens hade sen en tid planerat att åka till Norrland för att bland annat bestiga Sveriges högsta berg. Tanken var att jag och en av ovan nämnda individer skulle åka tåg, besöka Boden och sen möta resten av grabbarna som skulle åka MC i Kiruna för att sedan ta oss till berget för att klättra upp.
nu hände det sig som så att min tilltänkta tågkamrat (en snusande truckmekaniker) inte kunde följa med, så jag fick ta tåget själv.
Inte alldeles helt oväntat så ankom tåget 3 timmar försent till den kungliga huvudstaden, (kommer inte ihåg anledningen men har för mig att konduktören mummlade något om moderater som abbonerat ett privattåg och som kört innan oss och att spåren därför var hala av utspilld champange och gamla uttjänta guldkreditkort antagligen så var det väl några som firade att de lurat av oss hederliga arbetare ännu mer skattepengar genom privatiseringar av gemensamägd välfärd) detta gjorde att jag missade mitt tåg till Boden och blev fast på Stockholms central i 3 timmar. Missödet kompencerade SJ genom att uppgradera min sittplats till sovvagn och med matkuponger. Matkupongerna åts och dracks upp på närmaste sportbar som för dagen visade allsvensk fotboll, sämre kan man ha det.
Resten av tågresan förflöt bra blev polare med en 3 åring i hytten bredvid som tydligen tyckte det var ganska kul att bo granne med en liten tjock dvärg som kunde en del finfina grimaser som treåringen säkert hade användning för senare i sitt liv (särskillt gillade han grimasen som man alltid gör när man ser Maud Olofsson på TV dvs stoppar ner tungan i underläppen, knipper ihop ögonen hårt och håller för öronen).
I Boden dagen efter så hittade jag raskt ett hotell som passade min inte allt för tjocka plånbok. Där packade jag min lilla ryggsäck och började knalla ut mot den del av Bodens fästning som man har guidade turer i (Rödbergsfortet).
Tyvärr så gick jag lite fel så promenaden blev lite längre än jag hade tänkt men jag hann iallafall precis i tid för dagens sista guidning (svettig som en jagad gnu). Då det bara var jag och ett trevligt par från Umeå på den visning så tordes man ställa de där lite konstiga frågorna som man inte alltid vågar göra annars.
Det snälla paret gav mig sedan lift i deras bil tillbaka till själva Boden, där jag sedan besökte militärmuseèt som visade sig vara en väldigt bra och informativ inrättning. Efter detta blev det mat och 2 öl sedan hem till hotellet för läggning.
Nästa dag var tanken att jag skulle gå och kolla lite själv på resterna av övriga Bodens fästning men jag kände att det hade blivit lite mycket militärhistoria dagen innan så jag jag bestämde mig för att besöka stadens badinrättning istället. Nordpolen som Bodens badhus heter är verkligen ett badhus som jag gillar, stort äventyrsbad med ångbastu inbyggd i ett litet konstgjort berg och flera vattenrutchbanor (stavning) av varierande storlek. Där satt jag och jäste hela dagen tills det var dax att gå till tåget.

För övrigt så undrar jag lite vad ett gammalt ånglok som förr tuffat omkring i Småland gör i Boden inglasat i en jättemonter i en park.

Fortsättning följer senare kanske på fyllan av denna spännande semesterresa....

Besökare

Totalt antal besökare:
Antal besökare den här månaden:
Antal besökare den här veckan:

Räknaren startade den 27 april 2008