Thursday 27 May 2010

Lite LAS

Med jämna mellanrum så roar sig högern i Sverige (läs Centern) med att skicka in insändare och debattartiklar om hur dåligt Lagen om Anställningsskydd fungerar. Nu på senare tid så är det LASens fel att vi har så hög ungdomarbetslöshet. Och då är det främst det avsnitt i LAS som behandlar turordning vid uppsägning man menar (LAS innehåller väldigt mycket mer än så)
Man menar på att principen sist in först ut gör att vi har så väldigt hög ungdomsarbetslöshet,
Visst är det sant att det oftast är de yngre som får gå hem när det är uppsägningar på en stor arbetsplats, men vilket är bäst? att friska 24-åringar som har ganska stor chans att få ett nytt jobb få gå eller 55-åringar som slitit ut sig på fabrikerna och som ingen vill anställa.
Om jag drev ett företag och fritt fick välja så skulle valet vara ganska enkelt.
Denna lag är faktiskt till för att skydda de som är lite äldre från att bli dumbade till ett liv i arbetslöshet och att plocka bort lagen gör inte att företagen anställer fler, anställer gör företagen ändå om det finns ett behov. Hur skapar man då ett behov? Jo först och främst så har man en stark och bra A-kassa, tanken med A-kassan är att den ska vara en tygghet i förändring en hög A-kassa ger en rörlighet på arbetsmarknaden som gör att folk faktiskt törs byta jobb.
Jag tar mig själv som exempel: Jag jobbar inom livsmedelsindustrin med ett jobb som nästan vem som helst skulle klara av efter viss upplärning, då och då har jag faktiskt tänkt söka andra jobb men efter att högern förstörde A-kassan så törs jag fan inte söka ett annat jobb för börjar jag på ett annat jobb med en visstidsanställning, sen visar det sig att jag inte få fortsätta på det jobbet så står jag där med skägget i brevlådan med dålig A-kassa i 300 dagar (max 450), har jag då inte fått ett annat jobb så är det socialen som gäller och försörja 2 barn med denna lilla ersättning är inget som jag har lust med. Jag vet många på mitt jobb som tänker som jag.
Hade vi istället haft en hög A-kassa så hade jag nog sökt andra jobb och då hade ungdomar kunnat ta mitt jobb.
Men när centern skriver sina artiklar i ämnet LAS så det egentligen inte ungdomars problem man tänker på, utan det är istället företagens problem att inte kunna göra sig av med vem man vill när man säger upp folk på grund av arbetsbrist. Helst skulle man ju vilja att företagen själva kunde välja och vraka så man kunde sparka ut fackligt aktiva, sjuka och andra som vågar säga vad dom tycker. Det är centern våta dröm allt för att kunna driva på lönerna nedåt.
Slutsats: Centern är bara knähundar åt storföretagen.

Besökare

Totalt antal besökare:
Antal besökare den här månaden:
Antal besökare den här veckan:

Räknaren startade den 27 april 2008